Laten we gelijk met de deur in huis vallen, een lekker flesje whisky is iets wat elke man in huis moet hebben, althans dat vinden wij. Zeker als er vrienden over de vloer komen kan je niet met rum of wodka aankomen tenzij het zaterdagavond is, dan zou het eventueel nog kunnen. Nu is het zo dat je al voor een prikkie één van ’s werelds beste whiskey’s bij de Aldi kan scoren maar voor sommige echt goede whisky’s moet je je portemonnee open trekken, zoals voor de 1961 Bowmore 50 Year Old.

Deze whisky heeft een winkelwaarde van zo’n €20.000 waarbij als je dat omrekent dus zo’n paar duizend euro neerlegt voor ‘slechts’ een enkel glaasje. Kortom, een flesje die je dus goed wilt bewaren! Vandaar dat de Quadrant Bar & Lounge van het Ritz-Carlton in Washington (VS) ervoor heeft gekozen om deze peperdure whisky goed achter slot en grendel te bewaren in een kluis.

Je vraagt je natuurlijk gelijk af waarom deze whisky in godsnaam zo duur is, nou we gaan het je uitleggen. De distilleerderij die deze Bowmore produceert bestaat al sinds 1779 en had slechts twee vaten in hun opslag hiervan liggen die samen goed waren voor slechts honderd flessen. De laatste vijftig flessen van de 1961 Bowmore zijn net op de markt gekomen en zijn dus erg gewild onder de fijnproevers.