Volgens het rapport Energiemonitor 2017 is inmiddels 69% van de consumenten overgestapt op het gebruik van groene stroom. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, alleen klopt het niet. In de uitzending van Zondag met Lubach laat Arjen Lubach zien dat het energieverbruik in Nederland helemaal niet zo groen is als het rapport doet vermoeden. Sterker nog: er wordt gebruik gemaakt van allerhande boekhoudkundige trucs om bewust te doen voorkomen alsof we bezig zijn met het redden van het klimaat.

In een aantal ‘groene stroom schokken’ legde Lubach uit hoe de vork in de steel zat:

Schok 1: Groene stroom uit het stopcontact is geen groene stroom. Het is een mengsel van stroom uit verschillende bronnen, waaronder ook die van fossiel-gestookte elektriciteitscentrales.

Schok 2: Groene stroom is meestal nep. Het betekent niet meer dan dat de leverancier groene stroomcertificaten in het buitenland heeft gekocht. Dat betekent dat er geen extra groene stroom wordt opgewekt. De stroom is alleen maar groen op papier. Als je al die certificaten wegstreept, zie je dat maar 21% van die stroom, groene stroom is.

Schok 3: Niet alle energie is elektriciteit. Als je het over klimaat hebt, dan moet je niet alleen naar elektriciteit kijken, maar naar alle energie, dan blijkt dat maar 6% van alle energie die we in Nederland gebruiken groen is.

Schonk 4: Groene energie komt meestal niet van zon en wind. Het grootste deel van de groen stroom wordt opgewekt door het verbranden van biomassa. Daarbij komt CO2 vrij, maar de gedachte er achter is dat die weer wordt opgenomen door nieuwe plantengroei. Het probleem is alleen dat het bos erg langzaam groeit en het verbranden van biomassa erg snel gaat.

Schok 5: Biomassa is helemaal niet zo duurzaam. We verschepen bossen uit Amerika met diesel naar Europa om hier te verbranden, omdat het officieel meetelt als duurzame energie. Dat is heel raar. Maar voormalig minister Kamp kan ons uitleggen waarom biomassa toch 100% duurzaam is.

Check de briljante satire van Arjen Lubach over groene stroom hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=StyXhmwP4d8