Dwalen jouw gedachten tijdens je studie of werk regelmatig af terwijl je eigenlijk op moet letten? Het is geen reden om je zorgen te maken, integendeel zelfs. Dagdromen blijkt volgens een onderzoek van het Georgia Institute of Technology namelijk een typisch dingetje te zijn van mensen met efficiënte hersenen.

Harry is een dragdromer. Be like Harry.

“Mensen denken vaak dat afdwalende gedachten negatief zijn. Maar wanneer je jouw aandacht erbij probeert te houden, maar daar niet altijd in weet te slagen, dan is dat niet slecht. Heel wat van de mensen die dagdromen hebben een efficiënter brein. Dat komt omdat die mensen met efficiënte hersenen mogelijk te veel hersencapaciteit hebben en ze daardoor niet kunnen voorkomen dat hun gedachten afdwalen..” legt de Amerikaanse wetenschapper Eric Schumacher uit.

Uitgebreid onderzoek

Dat kwam hij te weten nadat Schumacher meer dan 100 proefpersonen onder een MRI-scanner liet glijden. Daar liet zijn team iedereen vijf minuten lang naar één punt kijken. Ondertussen hielden de onderzoekers in de gaten welk deel van het brein aan het werken was. Mensen die vaker dagdromen, scoren meteen ook hoog op de testen over intellect en creativiteit. Uit de MRI-scanner bleek daarbij dat ze een efficiënter brein hebben.

Heb jij een efficiënt brein?

Mensen met een efficiënt brein nemen informatie snel op en kunnen dan gemakkelijk ‘uitchecken’ en aan iets anders gaan denken. Benieuwd of dat bij jou ook het geval is? Dat kan je vrij eenvoudig te weten komen, zo schrijft de gespecialiseerde website Scientas. Volg een les of een gesprek en “check even bewust uit” om aan iets anders te denken, om nadien meteen op een heel natuurlijke manier opnieuw in te pikken. Kan je dat zonder dat je belangrijke dingen hebt gemist? Dan ben jij ook zo’n dagdromer met een efficiënt brein!