Dat gamen verslavend kan werken hoef je ons niet te vertellen en gisteren heeft de World Health Organization (WHO) laten weten dat het vanaf nu ook erkend wordt als een officiële ziekte. Het ‘ziektebeeld’ is opgenomen in de ‘International Classification of Diseases’, een officiële lijst van erkende medische aandoeningen…

Al sinds vorig jaar is de WHO bezig om de verslaving op te nemen in het internationale register en ondanks de kritiek uit de game industrie is het er nu toch echt doorheen gekomen. Wanneer is iemand dan volgens de WHO ‘gameverslaafd’? Als die gene 12 maanden of langer zoveel prioriteit geeft aan het gamen dat het zijn of haar leven ernstig beïnvloedt tijdens werk, studie of sociale contacten en wordt ondanks de negatieve gevolgen het gamegedrag voortgezet.

Vooralsnog wordt gameverslaving nog niet opgenomen in het basiszorgpakket omdat er volgens de verzekeraars nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat overmatig gamen kan leiden tot een verslaving. Mocht je dus behandeld willen worden zul je dit vooralsnog uit je eigen zak moeten betalen. Of gewoon je console weggooien, dat laatste lijkt ons een goedkopere oplossing..