Voor mensen die op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben gestudeerd zal dit nieuws niet geheel als verrassing komen. Van alle hogescholen in Nederland heeft namelijk de HvA dit jaar de laagste beoordeling weten te scoren en zijn hiermee volgens de Keuzegids officieel de slechtste opleiding van het land..

Met 0,5 punten minder dan Inholland, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht – die alle 3 de één-na-laagste-plek wisten te bemachtigen – staat de HvA op eenzame hoogte (of eigenlijk laagte) wat vooral te wijten is aan de economische opleidingen die de enorme toestroom van studenten niet aankan waardoor onder andere de studiebegeleiding tekortschiet. Ook de rechtenstudie gaat gebukt onder de massaliteit van de jonge studenten.

Het is overigens niet allemaal even slecht volgens de Keuzegids, zo zijn sportopleidingen zoals sportkunde (die zelfs is verkozen tot beste sportopleiding van Nederland) nog wel van goed niveau op de HvA. Waar kan je over het algemeen het beste heen voor een degelijke opleiding? Je zou het niet verwachten maar Breda of Den Bosch komen het beste uit de bus waarbij Avans is verkozen tot beste hogeschool, gevolgd door Windesheim en de Hanzehogeschool.