Eigenlijk bevestigd dit onderzoek alleen maar wat mij mannen natuurlijk allang al wisten en dat is dat af en toe een avondje doorzakken met vrienden van essentieel belang is. Wel fijn dat onderzoek dit nu ook aantoont, kun je dit gebruiken als verweer als je ‘wederhelft’ weer moeilijk doet als je wilt gaan afspreken met vrienden..

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Göttingen die apen hebben gebruikt als proefpersonen gezien de overeenkomsten die deze diersoort met de mens heeft. Uit waarnemingen bleek dat de apen minder angst vertoonden en dat ze zich veiliger voelden wanneer ze met andere mannetjes waren. Daarnaast waren ze ook aanzienlijk rustiger en meer ontspannen dan als ze met hun familie of partner waren. Geen van de mannelijke apen ontwikkelde ziekte gerelateerd aan stress in het bijzijn van andere mannetjes terwijl dit wel voorkwam bij vrouwelijke apen.

Volgers onderzoeker Christopher Young vormden de mannelijke apen sociale banden die sterk lijken op menselijke vriendschappen. De apen die meededen in de studie kregen een band door bij elkaar vlooien uit de vacht te plukken. Dit doen mensen natuurlijk niet bij elkaar, althans zover wij weten, maar het is wel vergelijkbaar als samen een biertje drinken of naar sport kijken.

Bron: Bedrock