Altijd al een keer een rondreis willen doen in Azië  maar weet je nog niet zo goed waarheen? Dan is Vietnam zeker aan te raden want het land kent vele hoogtepunten en wordt gekenmerkt door interessante culturen, prachtige stranden, een indrukwekkende natuur én is bovendien makkelijk om doorheen te reizen. Zelf hebben we een tijdje geleden een reis van drie weken door het land gemaakt en dat was er eentje om niet snel te vergeten! Hieronder vindt je een aantal van de vele bezienswaardigheden die Vietnam te bieden heeft..

Voorbereidingen
Voordat je aan de reis begint zijn er nog wel een aantal dingen die je moet regelen. Zo is het zeker te adviseren om langs de huisarts te gaan om te kijken welke inentingen je nog moet hebben en of je naar gebieden gaat waar malaria heerst. Daarnaast heb je ook een visum nodig om het land in te komen. Tegenwoordig kan je heel makkelijk een e-visum online regelen en is het binnen enkele minuten geregeld! Bekijk de uitleg over het e-visum van Vietnam en informatie over de visumaanvraag.

Vliegen van Amsterdam naar Hanoi
Aangezien je niet rechtstreeks van Amsterdam naar Hanoi kan vliegen zal je een overstap moeten maken op Bangkok of Kuala Lumpur. Voor een vliegticket bij KLM betaal je zo’n €700 euro voor, afhankelijk van de tijd van het jaar wanneer je gaat. Met een beetje geluk ben je ongeveer 15 uur onderweg mits de overstap niet te lang is. Eenmaal in Hanoi aangekomen beland je direct in de hectiek die de stad kenmerkt. Smalle straten, veel verkeer, geen stoep om op te lopen. Het kan als een enorme cultuurschok binnen komen maar je went er snel aan. De straten puilen uit van kraampjes die streetfood verkopen, zeker leuk om eens te proberen wil je echt kennis maken met de lokale keuken!

Van Hanoi naar Sapa
Één van de hoogtepunten van onze reis was zonder twijfel de rondtrek die we hebben gedaan in het Sapa gebergte! Dit gebied ligt tegen de grens van China aan en is met de nachttrein vanuit Hanoi (aankomstpunt Lao Cai) te bereiken. Sapa zelf stelt niet zoveel voor maar vanuit daar kan je samen met een gids een aantal dagen de bergen in trekken en ontdek je de prachtige natuur van Vietnam. Je komt dan langs allemaal oude dorpen, rijstvelden en ontmoet je allemaal verschillende culturen. ’s Nachts overnacht je dan bij locals en alleen dat al maakt het een ervaring om nooit te vergeten. Absoluut een bezienswaardigheid die niet op je lijstje mag ontbreken!

Van Hanoi naar Ha Long Bay
Wat natuurlijk niet mag ontbreken als je naar Vietnam gaat is een bezoekje aan Ha Long Bay. Deze baai ken je vast wel van plaatjes waarbij rotsen uit het water schieten en de zonsondergang de omgeving volledig oranje kleurt. Er zijn tal van bootbedrijven die een tweedaagse cruise aanbieden waarbij je verschillende activiteiten kan doen zoals kajakken en grotten bezoeken. Het is wel vrij toeristisch dus bereid je daar wel alvast op voor. Minder populair onder de toeristen is het idyllische Cat Ba, even mooi maar minder druk! Een goed alternatief als je de mensenmassa wilt ontzien.

Van Hanoi naar Hoi An en Hué
Hoi An is een stadje die zeker de moeite waard is om te bezoeken want naast de tientallen goede restaurants, allemaal gelegen in sfeervolle koloniale straatjes, heb je er ook nog eens een fijn strand! Vooral ’s avonds is Hoi An gezellig omdat dan de hele stad verlicht wordt door de duizenden lampionnen die er hangen. En als je toch in de buurt bent is het een kleine moeite om gelijk Hué te bezoeken. Het historische centrum van deze stad is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en hier vindt je de befaamde Verboden Stad. Hier woonde vroeger de keizerlijke familie en staat vol met indrukwekkende paleizen.

Van Hoi An naar Ho Chi Minh
De beste manier om van Hoi naar Hoi Chi Minh te gaan is om het vliegtuig (duur 1:25 min) te pakken. Het dichtstbijzijnde vliegveld vindt je in Da Nang en ligt zo’n 30 km ten noorden van Hoi An. Ho Chi Minh, ook wel bekend als Saigon, is een gigantische stad vol met unieke bezienswaardigheden en kijk je letter je ogen uit! Zo zijn wij naar een oorlogsmuseum gegaan waar je een kijkje kan nemen in de geschiedenis van de stad in de tijd van de Vietnam oorlog. Het kost wel even tijd om de stad te verkennen want de ene na de andere gigantische, maar vooral hectische, kruispunten kom je op je pad tegen die meestal geen stoplichten kennen. Goed links en rechts kijken en dan maar hopen dat niemand je voor je sokken rijdt.

Van Ho Chi Minh (Saigon) naar de Mekong Delta
Vanaf Ho Chi Minh is het eenvoudig om een tour te boeken naar de Mekong Delta en kost meestal niet meer dan 20 euro. Een absolute aanrader is om de floating market in Can Tho te bezoeken. Hier kan je zien hoe de inwoners alle boodschappen in huis halen en hoe de Mekong in de vroege ochtend veranderd in een drijvende winkelstraat. Langs de kleine reviertjes vindt je een tal van kleine accommodaties die zeer sfeervol zijn om een nachtje te verblijven. Tip: neem genoeg DEET mee want het stikt er wel van de muggen.

Van Ho Chi Minh naar Phu Qouc
Na twee weken rond gereisd te hebben door heel Vietnam is niks zo lekker als een paar dagen ontspannen op een heerlijk strand, Phu Qouc is bij uitstek dé ideale plek om dit te doen! Het eiland ligt ten zuiden van Vietnam en beschikt over parelwitte stranden, hele ritsen aan palmbomen en is daarnaast ook nog eens omringd door een kraakheldere zee. Van Ho Chi Minh vlieg je binnen een uur naar Phu Qouc en voor slechts €20 koop je al een vliegticket. Een ander alternatief is om met de boot te gaan met als vertrekpunt de Mekong Delta alleen ben je dan iets langer onderweg.