Sony heeft van de week een gigantisch 16K scherm getoond in Tokyo, Japan. Sony’s display bevat ongeveer 16 keer zoveel pixels als een normale 4K-televisie, dit levert een enorm beeld op met extreem veel detail. Kijkers kunnen daardoor zo dichtbij als 1 meter van het scherm vandaan staan en nog geen individuele pixels zien.

De nieuwe enorme installatie bestaat uit verschillende ‘bezel-less’ modulaire panelen, wat betekent dat er geen randen zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat de indruk van een enkel scherm.

Het scherm dat zo’n 17ft (19.2 m bij 5.4 m) is, wordt momenteel geïnstalleerd in een nieuw onderzoekscentrum dat is gebouwd voor de Japanse cosmetica groep Shiseido in het centrum van Yokohama, ten zuiden van Tokio. Het is zo groot dat het te zien zal zijn tussen de eerste en tweede (!) verdieping. De ontwikkeling werd aangekondigd door Sony bij de National Association of Broadcasters (NAB) trade show, die op dit moment nog gaande is in Las Vegas, Nevada.

Nieuwe schermtechnologie

‘We gaan langzaam in de richting van 8K Tv’ s aan dit einde van het decennium, en wie weet hoe lang het zal duren om verder dan dat te gaan. 16K is voor nu dus nog even beperkt tot de video-industrie en zakenwereld’, aldus David Mercer van het adviesbureau Strategy Analytics. ‘Wanneer je naar een scherm met deze resolutie kijkt van dichtbij levert dit bijna een quasi-virtual reality ervaring op. Je ogen zien geen scherm meer, maar een volledige ‘echte’ wereld.’