Hoelang moet je op vakantie gaan om echt helemaal uitgerust terug te komen of wanneer is een vakantie te lang? Je zal misschien gelijk denken, bestaat er zoiets als ‘te veel’ vakantie maar blijkbaar dus wel. De wetenschappelijke wereld is er in ieder geval over uit en als we hun mogen geloven is de ideale lengte – tromgeroffel – exact acht dagen! Huh, hoe dan? Een jaartje op vakantie klinkt ons namelijk als muziek in de oren en ideaal om even helemaal tot rust te komen maar blijkbaar dus niet..

Acht dagen is volgens de Journal of Happiness precies genoeg om te reizen, spullen uit te pakken en helemaal tot rust te komen voordat je weer voorbereidingen moet treffen voor de terugreis. Binnen dit tijdsbestek ga je je niet vervelen, is te kort om heimwee te krijgen en heb je nauwelijks tot geen tijd nodig om bij thuiskomst weer te acclimatiseren. Ga je te kort op vakantie dan riskeer je niet helemaal tot rust te komen, ga je te lang op vakantie dan is je werkritme verstoord en kan het weer weken duren voordat je weer volledig functioneert.

De onderzoekers die de studie hebben uitgevoerd hebben dagelijks een vragenlijst afgenomen van vakantiegangers waarin werd gevraagd hoe hun gemoedstoestand is en hoeveel energie ze hebben. Het bleek dat na acht dagen het positieve effect van vakantie langzaam verdween en dat de verveling begon toe te slaan. Kortom, hoogste tijd om er even acht dagen tussen uit te gaan!