Veel hardware is tegenwoordig draadloos verbonden met het internet. Je televisie, je telefoon, je tablet en zo zijn er nog veel meer producten te noemen. Echter komt er wel regelmatig een probleem om de deur kijken: de sterkte van de wifi verbinding wil nog wel eens haperen en zorgen voor een storing tijdens het internetten. Vaak gebeurt dit op plekken in huis of buiten waar je net te ver van de router bent. Wat je dan kunt doen? Je wifi verbeteren met een wifi versterker!

Het probleem

Het probleem van een slechte verbinding is het maximum bereik van de bron die het signaal uitzendt. Normaal begint dat bij een draadloze router die je bij het beginpunt van de internetaansluiting zet. Het bereik wordt nog eens beperkt door obstakels tussen het apparaat en de router. Hierbij kan je denken aan muren, plafonds en vloeren, deze blokkeren het signaal voor een gedeelte. Ook bij meerdere actieve wifi signalen is het moeilijker om het maximale bereik te halen.

Testen

Het beste kun je de probleemgebieden opzoeken en kijken wat je het beste kunt plaatsen. Als er veel uitlopende gebieden zijn, dan heb je misschien aan 1 wifi versterker niet genoeg. Of een andere oplossing is misschien passender. Gebruik een wifi app om te kijken waar het signaal wegvalt en/of slecht is. Let ook op de gebruikte kanalen, hier vind je meestal ook andere verbindingen van je buren en/of bedrijven op hetzelfde wifi kanaal die mogelijk storen. Als je zelf weinig kunt optimaliseren dan is een wifi versterker zeker aan te bevelen.

Wifi versterker

Een van de eerste oplossingen waar je aan kunt denken bij een slechtere verbinding op je apparaat is een wifi versterker (ook wel wifi extender genoemd). De wifi versterker zorgt er voor dat het signaal van de router wordt opgepakt en wordt hierbij opnieuw uitgezonden. Het is daarbij wel van belang dat de wifi versterker op een goede centrale plek staat, ruim binnen het maximale bereik van de router. Zo voorkom je alsnog verlies van het signaal. Hierdoor kan je zonder problemen buiten, op zolder of andere moeilijk bereikbare plekken goed internetten. Het nadeel is dat de bandbreedte vanaf de wifi versterker wordt beperkt waardoor je een stuk minder snelheid hebt. Het installeren van een wifi versterker is vaak een makkelijk klusje van enkele minuten, je hebt geen installateur nodig.

Powerline adapter

Niet alleen een wifi versterker is een oplossing om het verbindingsprobleem aan te pakken. Ook kan je kijken voor een powerline adapter met wifi. Deze werkt wel anders dan een wifi versterker: in plaats van dat de adapter een draadloos signaal oppikt, maak je gebruik van het stroomnetwerk om de gegevens door te sturen. Hiervoor heb je altijd 2 ontvangers nodig: een beginpunt dat de gegevens doorstuurt en aan de andere kant een adapter die de gegevens ontvangt en op zijn beurt weer doorstuurt naar het apparaat wat verbonden is. Ondanks dat het een vaste verbinding betreft kan de kwaliteit sterk afhangen van hoe oud het stroomnetwerk is. Daarbij wordt aanbevolen om de adapters in dezelfde stroomgroep te gebruik voor een optimale verbinding. Het grote voordeel is dat de adapter dus niet afhankelijk is van een maximaal bereik waar bij een wifi versterker wel rekening mee moet worden gehouden. Of je nu kiest voor een powerline adapter of wifi versterker: je kunt van zowel draadloos internet als vast internet profiteren dankzij de aansluitmogelijkheden.

Via losse access points

Een access point is naast een powerline of wifi versterker nog een mogelijkheid om je wifi netwerk te versterken. Hiervoor hoef je niet meteen een los apparaat te kopen: je kunt namelijk ook een oude draadloze router gebruiken en deze laten functioneren als access point. Het is belangrijk om te onthouden dat je deze router dus niet als tweede router moet laten werken, dit kan voor netwerkproblemen zorgen. Dit is een stap die wel enige technische kennis vereist, hierover kun je genoeg informatie vinden op internet. Mocht dit toch net wat te ver gaan, dan koop je een access point dat je op een strategische plek plaatst. Let daarbij wel op hoe sterk het apparaat is, meer antennes zorgen voor een betere verbinding. Het grote voordeel is dat er geen bandbreedte verloren gaat zoals bij een wifi versterker, maar daar betaal je ook wat meer voor.

De optimale keuze

Er zijn dus meerdere manieren om het draadloze netwerk thuis te verbeteren. In de meeste gevallen kan je met een wifi versterker al vooruit en heb je een compacte en goedkope oplossing. Wil je niet het nadeel van een langzamere verbinding zoals bij de wifi versterker het geval is, dan kan je beter voor access point gaan.